Covid-19 – Zuur en base begrijpen

Samenvatting van webinar door Denny Waxman

Denny Waxman gaf 23 mei een webinar over ‘understanding acid and alkaline’. In zijn lessen  kreeg hij steeds vragen over zuur en base. Er is veel onderzoek gedaan en er zijn richtlijnen voor zuur- en basevormend voedsel. In de schema’s hiervan is er geen eenduidigheid en weinig consistentie in wat alkalisch is en wat zuur.
Hierin wordt o.a. meestal aangegeven dat granen en bonen zuurvormend zijn in je lichaam. Toch zijn er duizenden mensen hersteld van lichte ongemakken tot terminale ziekten door een macrobiotische voedingswijze met granen bonen en groenten. Voor hem is het daarom heel duidelijk dat een dieet op basis van granen, bonen en groenten alkaliserend is

Veel mensen hebben pijn en zijn moe. Weinig mensen slapen goed, hebben last van ontstekingen. Dit zijn symptomen van een zure conditie. Een zure conditie maakt dat je niet genoeg voeding en zuurstof absorbeert in je bloed. Dan beginnen mensen macrobiotiek te beoefenen. Hij ziet ze 2 maanden later, en dan zeggen ze? Ik voel me beter: ik slaap beter, ik voel me positiever, mijn pijntjes en kwalen zijn weg. Al deze dingen zijn verdwenen. Nu worden ze alkalischer

Virussen en alkaline
Om antwoord op de vragen over zuur en base te kunnen geven heeft Denny het principe erachter willen ontdekken. Deze visie is niet in lijn met de visie van de huidige medische wetenschap hierover. Hierbij geeft hij aan dat het tot nog toe gebruikelijk is dat de medische wetenschap na verloop van tijd de inzichten van de macrobiotiek valideert, en niet andersom. Zijn droom is dat macrobiotiek dezelfde erkenning krijgt als de medische wetenschap en er een samenwerking kan ontstaan, naar een nieuwe geneeskunst.  

Virussen en alkaline
Het leven op de planeet begon zich 3 miljard jaar geleden te ontwikkelen als eencellige organismen, aminozuren, die in wezen virussen waren. De omgeving op onze planeet was vergelijkbaar met Jupiter. Jupiter is een gasplaneet, het heeft geen korst. De aarde had geen korst. Er was geen helderblauwe lucht. De omgeving was methaan, ammoniak, koolstofdioxine waterdamp. een zeer zure soep met elektrische stormen. In de loop van de tijd kwam het water tot rust en uiteindelijk ontstond er een afscheiding en vormde zich een korst en kregen we zee, land en lucht. In die tijd was er geen zoute zee, het was in wezen zoet water, het was een zure omgeving met virussen en bacteriën. Er ontwikkelden zich eenvoudige levensvormen, eerst in zee en vervolgens op het land. Daardoor werd de zee steeds mineraalrijker en alkalisch zoals ze nu is, en ontstonden er complexere levensvormen.

Positieve en negatieve ionen
Tijdens zijn studie naar de principes achter de zuur- en base ontdekte hij iets  interessants: Positieve ionen verzuren en negatieve ionen alkaliseren. Negatieve ionen zijn ionen die vanuit het middelpunt van de aarde bewegen. En positieve ionen zijn ionen die naar het middelpunt van de aarde bewegen. Positieve ionen zijn negatief voor onze gezondheid en negatieve ionen zijn positief.

Negatieve ionisatie is er bij een waterval, bij natuurlijke beweging, wanneer je in het bos bent, wanneer je je huis schoonmaakt, wanneer je de deuren en ramen opent en frisse lucht binnenlaat, groene planten in je kamer. Alle natuurlijke bewegingen zorgen voor negatieve ionisatie.

Als je je een bergstroom voorstelt met de ideale hoeveelheid water die met de ideale snelheid beweegt, dan reinigt en vernieuwt en herstelt de bergstroom zichzelf voortdurend, Bewegend water gaat in onzichtbare ondergrondse kanalen. In die ondergrondse kanalen is er primitief leven, planten- en dierenleven, waar de magie plaatsvindt. Daar is het is waar het water schoongemaakt, gevoed en alkalisch wordt

Dan komen die ondergrondse onzichtbare kanalen terug en voegen ze zich bij de hoofdstroom, Het proces is eindeloos, het water reinigt, vernieuwt en voedt zich.
Als we een goede spijsvertering en bloedsomloop hebben, gebeurt hetzelfde in ons eigen lichaam.
Net als stromend water dringt ons bloed diep door in ons lichaam in alle  verste hoekjes om te reinigen, te vernieuwen en te verfrissen.
Daarom zien mensen er beter uit wanneer ze beginnen met het beoefenen van macrobiotiek, omdat hun lichaam schoner is, meer zuurstof heeft en meer verfrist.

Tekenen van een zure conditie
Lichamelijk: vermoeidheid, moeite met het opnemen van mineralen en andere voedingsstoffen, mineraal- en wateroplosbare vitamine-uitputting, slechte slaap, gebrek aan zuurstof, ontsteking, krampen in de benen, stijve nek, zwakke spieren, artritis, osteoporose, huiduitslag, zwakke immuniteit
Mentaal / emotioneel: Zenuwachtig, angstig, bezorgd, angstig, geïrriteerd, boos, negatief, gestrest Vermoeid en saai uiterlijk, gebrek aan frisheid

Tekenen van een evenwichtige, licht alkalische toestand
Fysiek
: Goed slapen, gemakkelijk wakker worden, voelt sterk, energiek en flexibel, goede huid
Mentaal / emotioneel: Positieve, zelfverzekerde, kan-doen-houding Helder en energiek uiterlijk

Inleiding tot de zuur- en alkalische balans
Positief geladen ionen verzuren
Negatief geladen ionen alkaliseren
Hgb kan meer O2 binden en transporteren wanneer het licht alkalisch is.


Soorten suiker en rol van mineralen: calcium, magnesium, natrium, kalium
Complexe suikers

Polysachariden in granen, gematigde groenten en bonen
Trisachariden – Dextrines

Simpele suikers
Disachariden: sucrose, lactose, maltose
Monosachariden – glucose en fructose

Principes van zuur en alkalisch
Vergelijking van bergstroom
Alkalisch – Vloeiende, natuurlijke beweging, energie, activiteit, emoties of weer
Zuur – Stijgende of stagnerende beweging, energie, activiteit, emoties of weer

Zuur en alkalisch
Zuur – Extreem dieet, activiteit, omgeving
Alkalisch – Uitgebalanceerd dieet, activiteit, omgeving

Het tegenovergestelde gebeurt als we stilstaand water hebben, of stuwend water, zoals de stroom na overvloedige regens. Dan stagneert de stroom of stroomt over. Stilstaand water of overactief stijgend water creëert een hogere zuurgraad of positieve ionisatie, de tegenovergestelde situatie. Dus wat we in ons leven proberen te doen, is de balans te vinden tussen stagnatie en overstroming.

Lichte sport leidt tot gezondheid, echter professionele atleten zijn minder gezond, omdat ze extreme bewegingen hebben. Door tot het uiterste te gaan overbelasten ze zichzelf. De meeste professionele atleten sterven jong.

Activiteit, lichte sport, wat het ook is, leidt tot gezondheid. Waar we naar op zoek zijn is om in alle gebieden van het. van leven balans te vinden; in onze spijsvertering, in onze circulatie, in onze beweging, in ons eten. We willen niet teveel van het ene uiterste of het andere. Zolang we in het midden zitten, worden we alkalischer.

Voeding en zuurstof
We kunnen zien dat wanneer ons lichaam naar een kankerachtige toestand gaat, we daardoor zuurder worden, wanneer je zuur bent neemt de kooldioxide toe en neemt de zuurstof af. Het is nu medisch wetenschappelijk bekend als we meer alkalisch zijn, dat:

  • 1. we meer voedingsstoffen kunnen opnemen.
  • 2. onze hemoglobine meer zuurstof kan binden en het bloed beter kan circuleren in ons lichaam en onze hersenen.

Dus op basis van deze feiten, kunnen we door betere voeding en meer zuurstof een sterkere gezondheid hebben. Bovendien verdwijnen ontstekingen.

Alkaliserende voeding
Wat betreft de voeding betekent dit het weglaten van de extremen, het weglaten van dierlijk en zuivel, suikers, geraffineerd voedsel en chemicaliën. We eten granen, bonen, lokale en seizoen groenten, fruit, gepikkeld en gefermenteerd voedsel.

Maar het is meer dan dat, het is niet genoeg, want als je te veel eet en voedsel niet efficiënt door je spijsverteringssysteem kan bewegen, stagneert het en die stagnatie, ongeacht wat het voedsel is, zorgt voor verzuring.

We kunnen dus niet zeggen dat iets zuur of alkalisch is. Bruine rijst kan ons zuur of alkalisch maken; als we te veel bruine rijst eten, als we te veel graan eten verzuurt het. Daarom het advies om minder graan te eten en meer groenten te eten, omdat ze efficiënter door ons spijsverteringssysteem gaan. Als je gaat zitten en langzaam eet en goed kauwt, word je alkalischer. Als je staande eet of onderweg bent, of rondloopt, word je zuur. Dat betekent dat alles van nature verzurend of alkaliserend kan zijn, afhankelijk van hoe we het doen. Als we dingen met zorg doen en bewust met een positieve intentie, worden we alkalischer. Als we dingen haastig doen, worden we zuurder. Veel zaken in het moderne leven maken mensen zuurder, Nu we in lock-down zijn, geeft dat stagnatie, mensen die de hele dag voor computers zitten, dat is geen natuurlijke beweging.

PH waarde van de spijsvertering
De ph waarde van ons bloed bij 0 is zuur en bij 14 is alkalisch. Een waarde van 7 is neutraal. Ons bloed is licht alkalisch, ongeveer in het bereik van 7,35 tot  7,45.

Speeksel wordt door het bloed via de speekselklieren overgedragen, speeksel is een replica van het bloed. Als je een meer alkalische conditie hebt, wordt je speeksel ook alkalisch en als je zuur bent, wordt je speeksel zuurder. Het werkt in beide richtingen. Als je gaat zitten, en je langzaam voedsel eet en het grondig kauwt, dan alkaliseert het je speeksel en maakt je speeksel het voedsel alkalisch. Het is als een gesprek tussen de twee. Dus terwijl we kauwen, begint ons voedsel alkalisch en geactiveerd te worden. Dan komt het in de maag en ontmoet het  sterke zuren 1,5 tot 3,5. die het voedsel zuurder maken. Dan gaat het naar ons duodenum, de twaalfvingerige darm, het bovenste deel van onze dunne darm. Daar wordt het geconfronteerd met zeer krachtige alkalische afscheidingen, van galzuur en pancreassap van een ph waarde van 7,5 tot 8,2. Hier is het waar het voedsel alkalisch wordt en het wordt opgenomen in onze dunne darm om alkalisch bloed te maken.

Complexe koolhydraten zoals in granen, bonen zetmeelrijke groenten, noten en fruit tot op zekere hoogte, breken langzaam af en gaan door het hele spijsverteringsproces en worden opgenomen in de dunne darm en creëren meer alkalisch bloed.

De meest verzurende voedingsmiddelen zijn dierlijk voedsel; vlees, gevogelte, eieren en  zuivelproducten. Ze zijn zeer zuurrijk. Verder de simpele suikers, fructose en geraffineerde koolhydraten.

Er is verwarring over gebakken meelproducten. Het kostte hem een jaar om erachter te komen dat wanneer we granen blootstellen aan droge hitte, ze dan dextraten vormen, Dit zijn droge sachariden, complexe suikers. Ze werken echter in het lichaam als simpele suikers.

Als je ongegist zuurdesembrood eet, dat gestoomd is dan is dat alkaliserend. Maar als je toast eet, verhoogt het je bloedsuiker. Het werkt meer als enkelvoudige suikers. Mensen eten nu geraffineerde  koolhydraten in gebak, allerlei gebakken en gefrituurde meelproducten die een vergelijkbaar effect hebben.

Stappen
Dus om alkalisch te worden kunnen we op de volgende stappen vertrouwen over hoe je kunt eten

1 zittend rustig eten zonder iets anders te doen

2 grondig kauwen op je eten

3 Een beperkte hoeveelheid eten

4 Vermijden te eten 3 uur voor het slapengaan

Het maakt niet uit wat we eten, als we te veel eten, dan krijgen we meer negatief effect dan positief uit ons eten en ditzelfde geldt voor eten voor het slapengaan.

De sleutel hiervoor is om overdag het eten bevredigender te maken. Tijdens de overgang naar macrobiotiek kunnen we het eten meer multicultureel, internationaler te maken, zodat het voedsel meer voldoening geeft. Het gaat er dan om dat we weten hoe we voedsel door verschillende kookstijlen kunnen balanceren.

De interactie tussen verschillende voedingsmiddelen in een maaltijd helpt bij de spijsvertering. Alleen groenten of alleen graan is niet helemaal compleet. Dat is als een gesprek met jezelf, dat is anders dan een gesprek met iemand anders of in een kleine groep. Bonen en granen versterken elkaar. Het is de dynamiek die belangrijk is en zorgt voor meer alkaliteit. Soep draagt ook bij aan interactie.

Een natuurlijke warmtebron om op te koken helpt bij de alkaliteit. Een natuurlijke omgeving met groene planten creëert negatieve ionen ook als je rechtstreeks in contact staat met de natuur zonder interferentie van elektromagnetische velden. Honderd procent natuurlijke kleding is belangrijk. Even echt lachen kan je immuniteit 24 uur lang versterken. Dankbaarheid en waardering maakt ons alkalisch, elke dag een ding vinden waar je diep dankbaar voor bent. Dit is in wezen de macrobiotische eet- en levenswijze. De reden dat er zoveel herstel is, is omdat het  een goede alkaliteit creëert.

Susan Waxman doet een klein onderdeel in het webinar. Ze geeft aan dat er geen excuus is om niet dagelijks  buiten te bewegen en geeft nog wat voedingstips. Hoe zij een misosoep maakt en gestoomde groenten kun je  zien via de volgende link. https://www.youtube.com/watch?v=-xA93dQe_r8&feature=youtu.be

Spinazie, aardappelen, champignons kunnen verzuren, maar als je weet hoe je moet balanceren door te combineren met bepaald eten en hoe je het op een bepaalde manier bereidt, kun je het nemen. Susan houdt van tomatensauzen omdat ze ontspannend  werken. Ze gebruikt dan veel uien, prei, wortel en brengt het aan het eind op smaak met miso dat het alkalisch maakt. Tekstvak: [kader aan het eind]
Hoe een alkalisch evenwicht te creëren en te behouden
Eetgewoontes
Zitten gaan om te eten zonder andere dingen te doen.
Langzaam eten en grondig kauwen
3 uur voor het slapengaan stoppen met eten.
Voordat je vol bent stoppen met eten.
Eetpatroon
Maaltijden op basis van granen en groenten, waarbij extremen worden vermeden.
Meer groenten dan granen.
Hartige soepen en natuurlijk gepikkeld en gefermenteerd voedsel.
Licht verteerbare gerechten, niet te ingewikkeld.
Kookmethoden en materialen
Natuurlijke warmtebron en kookmaterialen.
Activiteit
Lichte tot matige, levensgerelateerde activiteiten.
Omgeving
Natuurlijk, schoon, opgeruimd, groene planten

Volgens Denny is het belangrijkste dat we nu kunnen doen, onze gezondheid versterken, niet alleen om onszelf te redden van Covid 19, maar ook voor de toekomstige pandemieën die zeker zullen komen, omdat ze met de tijd vaker komen. De geschiedenis versnelt. In plaats van achterover leunen en wachten op een vaccin of een remedie die al dan niet komt, kunnen we onze immuniteit versterken door je levenswijze, dit helpt voor iedereen. Dit is onze collectieve kans om een stem te laten horen.

Dit artikel verscheen eerst in Macro’drome 130, zomer 2020