Covid-19 – Versterking van de longgezondheid met macrobiotiek en oosterse genezing

Samenvatting van een deel van een webinar door Michael Rossoff

Vanuit zijn thuiskantoor is het geven van een webinar voor Michael Rossoff een nieuwe ervaring. In 1969 is hij in Boston met macrobiotiek begonnen met lessen van Michio Kushi.

Het doel van zijn lezing is preventie: hoe kunnen we onszelf gezond genoeg houden, zodat we niet geïnfecteerd raken of wanneer we geïnfecteerd raken dit zeer klein blijft. Dit hangt bijna volledig af van de gezondheid van de longen, omdat dit virus ons, in tegenstelling tot griep of verkoudheid, die van verwante virussen zijn, alleen via de luchtwegen kan binnendringen.
We bestuderen dit vanuit de westerse en oosterse visie en zijn eigen ervaringen en ideeën om zo onze gezondheid op lange termijn echt te verbeteren.

Longen zijn een enorm orgaan. Je denkt misschien dat ze hol zijn, omdat je kunt inademen en vanwege de lichtheid van lucht, maar eigenlijk zijn ze erg vast en stevig. Dat komt omdat alle bronchiën gemaakt zijn van kraakbeen, die de longen steviger maken. Als je inademt, moet de lucht helemaal door de bronchiën naar de aveoli gaan, de kleinste luchtzakken. Het oppervlak van de longblaasjes is één cel dik. Bij elke ademhaling wisselen de membranen zuurstof en kooldioxide uit.
Wanneer we de longblaasjes allemaal uitspreiden tot een enkele cellaag die zuurstof kan opnemen en kooldioxide kan afgeven, is het gelijk aan de oppervlakte van een tennisbaan. Dit is dus een geweldige ruimte waar veel kan gebeuren.

Het coronavirus, de gevaren
Belangrijk is dat we helder hebben wat de gevaren van het coronavirus zijn en waarom het anders is dan de gewone griep en verkoudheid, of SARS of MERS. SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome en MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome. Deze zijn in het verleden geweest en zijn allemaal gerelateerd aan dit coronavirus.

Het huidige virus is uniek en anders en gevaarlijker. Het gaat heel diep in de longen naar de diepste uitsparingen in de lagere longen, waar het zichzelf begint te repliceren door de longcellen te doden en hoe meer het zich repliceert hoe meer longcellen het doodt. Dit proces zorgt voor enorme hitte.

Het coronavirus gaat in de longblaasjes en het doodt de epitheelcellen. We hebben miljoenen cellen, niet alleen om lucht uit te wisselen, maar nog veel meer om epitheel te hebben dat een luchtdichte bescherming geeft in onze bronchiolaire buizen. Het epitheel beweegt het slijm omhoog, daarom heb je steeds een beetje slijm en soms een snottebel dat je je neus moet snuiten. Het brengt het allemaal naar voren. Het is de functie om niet al dat zwervend slijm te laten accumuleren

Deze cellen worden specifiek gekweld door het coronavirus en het slijm kan niet omhoog gaan en de hitte neemt toe . Deze hitte reactie van het lichaam wordt een pseudo-achtige reactie genoemd, wat een manier is om te proberen het virus te doden. Bij sommige mensen kan het lichaam overactief worden wat een pseudo-storm wordt genoemd.
Dit kan nog meer slijmvocht naar de longen brengen en dat kan enorme ademhalingsstress veroorzaken. En op een gegeven moment breekt het door in het bloed.

De linkerlong heeft twee en de rechterlong drie lobben. De longen omvatten ook de sinussen en de keel. Veel mensen krijgen reuk- en smaakverlies als symptoom van dit virus. Dat komt omdat het virus voornamelijk dit gebied heeft geïnfecteerd en vaak krijgen, vaak blijft het in het neusgebied handen en krijgen ze geen ernstige infecties in de longen.

In de Chinese geneeskunde zijn de longen gekoppeld aan de dikke darm. Dikke darmen elimineren vaste stoffen en longen elimineren onzichtbare stoffen. Het gaat dus in de tweede plaats om een goede gezondheid van de dikke darm. Je helpt de longen door de dikke darm te helpen. Dit kan door een goede spijsvertering en gezond voedsel.

Michael geeft uitgebreide aanwijzingen hoe de longen en de dikke darm te versterken.
Hij wijst op de buikademhaling en de versterking van het krachtcentrum, hara, in je buik.
Volgens de oosterse geneeskunde zijn het de nieren zijn, die de lucht vastpakken en naar binnen trekken. Dus nierkracht is een belangrijk onderdeel van een goede inademing, warmte aan de rug geven komt de nieren ten goede en maakt het gemakkelijker om in de buik te ademen..

Huid en Wei Chi
De longen ademen en ook de huid ademt, de huid is erg belangrijk voor de gezondheid van de longen. Longen reguleren wat Chinese geneeskunde beschermende energie noemt. De naam daarvoor is Wei Chi, Chi is energie. Deze Wei Chi, die omringt ons en beschermt ons. Het is echt een envelop om ons heen, ’s Nachts is dat minder en gaat het meer intern. Dat is een reden waarom we onszelf ’s nachts moeten bedekken, omdat Wei Chi niet aanwezig is in de buitenste ruimte van ons om ons te beschermen. Zelfs in de hete zomer zou je ’s nachts een laken over je heen moeten hebben, omdat je Wei Chi niet zo sterk is.

Volgens Oosterse geneeskunde erven we een bepaalde hoeveelheid energie die ons naar ons biologische fysieke, mentale, emotionele en spirituele leven drijft. We kunnen er niet alleen van leven, elke dag hebben we extra energie nodig om door te gaan.
En we hebben energie nodig van, om een Oosterse medicijnterm te gebruiken, de hemel en de aarde. De hemel is ether en dat is via de longen en de aarde is door de kracht van de spijsvertering door voedsel en vloeistoffen. Hemel en aarde steunen ons. De spijsvertering is net zo belangrijk als de lucht om ons lichaam te behouden en de Wei Chi te versterken voor ons dagelijks leven.

Beschermende energie stimuleren (Wei Qi)

 • 1) Het lichaam wrijven, er op kloppen of aaien (vooral ’s ochtends). Hiermee activeer je je Wei Qi.
 • 2) Qigong-oefening. Qi betekent energie, gong betekent werk, dus het werken aan je energieën om je leven te ondersteunen. Dit zijn simpele, gemakkelijke, langzame bewegingen gecombineerd met ademhaling. Er zijn veel ‘vormen’, zoals de acht brokaten. Ze zijn leuk om te doen. Er zijn veel youtubes om je op weg te helpen.
 • 3) Qigong van ‘Hemel en aarde scheiden’. Je hebt je handen voor je, je gaat met één handpalm omhoog en met de andere handpalm naar beneden. Je doet dit duwend tijdens een uitademing, je ademt in, op de uitademing draai je de handpalmen en beweegt in tegengestelde richting. Terwijl je dit doet, kunt je je knieën buigen. Het versterkt de uitademing.
 • 4) Oefeningen, wandelen.
 • 5) Ademen, dat wil zeggen, je adem niet inhouden in het dagelijks leven.
 • 6) Goede spijsvertering en eliminatie

5 Transformaties Energie Cirkel
Het universum kan worden onderverdeeld in vijf vormen van natuur. Water is de oorspronkelijke levensbron. Water voedt het hout, hout is brandstof voor het vuur, vuur verbrandt het hout tot as voor de aarde en de aarde vervormt die as na lange tijd in hardheid, in metaal.

Vuur (hart / dunne darm)
Aarde (milt pancreas / maag)
Metaal (longen / dikke darm)
Water (nier / blaas)
Hout (lever / galblaas)

Longen worden ‘ondersteund’ door Milt Alvleesklier
Longen ‘voeden’ Nieren

Deze vijf transformaties zeggen dus dat de longen hun voeding krijgen uit de milt-alvleesklier en dat de longen de nieren ondersteunen. Dus we hebben enerzijds de nieren die de lucht vasthouden en anderzijds kunnen de longen op een bepaalde manier kracht verzamelen om de nierenergie te voeden. Dit geeft in het kort een idee van de werking van de vijf transformaties.

Je kunt in elk van deze fasen zien met welke organen ze verband houden en voor Metaal zijn de verbindingen hier beschreven:

Metaal (longen en dikke darm) verbindingen
Seizoen: herfst
Klimaat: droogte
Zintuig: Geur
Weefsel: huid, slijm, vliezen
Smaak: scherp, pittig
Graan: rijst, haver
Groente: omhoog groeiende groenten
Fruit: peer, appel
Dier: kalkoen
Emotie: verdriet
Geluid: huilen
Verzwakt door: liggen
Deugd: gerechtigheid
Essentie: instinct

Metaal behoort tot de herfsttijd, dus je zou kunnen denken dat mijn longen in de herfst het sterkste zijn, maar het betekent in werkelijkheid dat dit het moment is waarop de longen zichzelf gaan reinigen.
Elk seizoen is een seizoen voor één van de vijf belangrijkste organen om de reiniging uit te voeren en dus krijg je op dat moment meer symptomen van dat orgaan. Dat is de reden waarom er meer verkoudheid en griep in de herfst is of dat ze vaker gewond zijn of letsel krijgen.
De longen worden verzwakt door te veel liggen. Zitten op een horizontale manier, het zogenaamde bankhangen, is zeer verzwakkend voor de gezondheid van de longen.

Wat kan voedsel voor ons doen?
Hoe reageren andere landen op dit virus? Bijvoorbeeld, de president van China, zijn naam is Xi, beschimpt de oude geneeskunde hoe zij omgaan met het coronavirus. De Tanzaniaanse president moedigt mensen aan om in kerken en moskeeën te gaan bidden en het satanische virus uit te drijven en dat het alleen kan worden genezen door goddelijke tussenkomst.

De regering in Nigeria beveelt pittige pepersoep aan om het virus te elimineren en in Wit-Rusland wordt wodka en een sauna aanbevolen. In India bevelen de Hindu’s aan om uitwerpselen van koeien te nemen en het op je lichaam te doen. In Venezuela beveelt de president een oude thee aan, gemaakt van vlierbessen, zwarte peper, limoen, gember en honing. Michael vindt hoewel hij misschien niet goed is voor zijn mensen, dat het dit een goede aanbeveling is, het geneest het virus niet, maar helpt wel zich tegen de virussen te beschermen.

Een kleine intro over de yin / yang van voedsel.
Yin en Yang is gewoon een ander paradigma over de manier van denken over de wereld en het is een eenvoudig concept. yin is uitzettend, alles wat uitzettend is, is meer yin vergeleken met iets dat samentrekkend, yang, is. Dus we kunnen niet zeggen dat iets op zichzelf yin of yang is, het is altijd in vergelijking zijn met iets anders.

Dus als we zeggen: deze persoon is meer yin, dat betekent in vergelijking met andere mensen. In die zin is iemand die zeer yin is zwakker of langzaam of kan hij zich niet concentreren. Een meer yang-persoonlijkheid is eerder iemand die beweegt, doet, de leiding neemt, u vertelt wat u moet doen, luid praat. Dit duidt op teveel yang. Wanneer je teveel yang wordt, verlies je je gevoeligheid voor anderen en de wereld. Letterlijk worden je zintuigen verminderd naarmate je meer yang wordt.

Ons doel is niet om perfect in balans te zijn, er bestaat niet zoiets als een perfecte balans. We wisselen altijd tussen een beetje te yin en een beetje te yang. Slaap is een yin-tijd, we zouden ons allemaal volledig moeten kunnen overgeven aan de nacht. En de dag is een meer yang-tijd, waar je opstaat en dingen gaat doen. Dit zijn natuurkrachten waar de natuur ons toe dwingt zich aan te houden. En dus helpt het ons om daarmee meer in overeenstemming te zijn.

We zouden helemaal niet over voedsel hoeven te praten, als de menselijke voeding de afgelopen 100 jaar niet zo bedorven is geworden. De standaard van het Amerikaanse dieet is vaak wereldwijd het standaarddieet geworden, er is veel junkfood. We zijn opgevoed door de gewoontes rond ons eten en cultureel bepaalde gerechten Dat heeft een grote impact op ons. De afgelopen 100, 75, 50 jaar is voedsel steeds meer vervreemd van wat onze voorouders aten.

Onze focus is om te zien hoe je yin en yang kunt gebruiken met eten. als een manier om de krachten waarmee wij creëren te begrijpen en wat we kunnen doen om een betere balans te vinden.

De Yin en Yang van voedingsmiddelen

YANG
     Rood vlees
        Zout mineralen
                Gevogelte
                    Eieren
                          Zeevruchten
                                Granen
                                  YIN
                                           Groenten Root Bladkruiden
                                                 Bonen Noten zaden
                                                      Melkkaas
                                                           Vruchten Tropisch Fruit
                                                               Voedsel met suiker
                                                                   Alcohol Bier Wijn etc
                                                                        De meeste westerse medicijnen
                                                                             Marihuana etc.

De meest yange stof die wij mensen kunnen opnemen is zout en mineralen. Het gebruik van zout beïnvloedt je behoeften t.a.v. al de andere voeding die je wilt, hoeveel je wilt en hoeveel vloeistoffen en wat voor soort vloeistoffen je wilt.

Vlees is erg yang, je wordt er meer heet, gespannen en onrustiger van, dan komt gevogelte, eieren en de wereld van de zeevruchten.
In het centrum is granen, ze zijn door de geschiedenis heen een stabiel voedsel geweest voor alle mensen. Er is geen cultuur die niet heeft gekozen voor granen als een belangrijk voedingsmiddel in hun dieet.
Als we weggaan van de middenlijn, meer richting yin, zien we groenten, wortels, bladgroenten naar bonen, noten en zaden.
Zuivel is een dierlijk product, zou je kunnen zeggen, maar het is een yin-product. Dan komt fruit en suikerhoudend voedsel, zoals donuts en cupcakes en dergelijke. En dan alcohol, de meeste westerse medicijnen zijn yin, er zijn enkele zeer yang-medicijnen en dan marihuana en andere drugs, ze zijn extreem yin.

Dus als iemand van de yang-kant eet, is er behoefte aan iets aan de yin-kant. Dus vlees, aardappels als tussengroente en suiker aan de andere kant. En suiker betekent ook frisdrank en dergelijke. Frisdrank verzwakt het bloed, onze energieën en ons bewustzijn.

In de macrobiotiek gebruiken we koken als een yang-factor. Warmte is dingen koken om ze te veranderen van een beetje yin naar een beetje meer in balans en een beetje meer yang. Dat is de kunst van koken. Als je een strikte eter van rauw voedsel bent, dwing je je lichaam om veel harder te werken om dat voedsel te transformeren. Koken is het begin van de transformatie in ons bloed.

Door koken verliezen we een deel van de natuur van het voedsel, de voedingsstoffen ervan. De kunst van het koken is dat we dat niet teveel doen, maar toch gaat een deel verloren en dat is voor het evenwicht dat ons helpt ervoor te zorgen dat we rechtstreeks de stoffen uit het voedsel opnemen en ondertussen onszelf niet verzwakken. Als je een strikte rauwe voedsel eter bent, zul je het niet waarschijnlijk niet met hem eens zijn.
Het brede spectrum van voedsel, alle yins en yangs, kunnen ons welzijn dienen. behalve de door de mens gemaakte suikerhoudende producten.

Macrobiotiek is niet veganistisch. Soms adviseert Michael kippensoep of ander dierlijk voedsel, als hij denkt dat dat hun genezing en welzijn zal dienen. Hij vindt dat we daar open voor moeten we voor open staan om meer vooruitgang te boeken en succesvol te leven met echt voedsel.

Voedsel dat de longen schaadt:

 • 1) Zuivelproducten, inclusief
 • 2) IJs
 • 3) Simpele suikers
 • 4) Frisdrank
 • 5) Alcohol (vooral bier, wijn)
 • 6) IJskoud eten of drinken

Voedsel dat de dikke darm schaadt:

 • 1) Rood vlees
 • 2) Eieren
 • 3) Kaas
 • 4) Overmatig noten / boterproducten
 • 5) Diepzeevissen (bijv. Zwaard)
 • 6) Overtollige gebakken bloemproducten (bijv. chips)

Zuivel
Vaak is er misverstand wat er onder zuivelproducten wordt verstaan. Zuivel betekent: melk, kaas, yoghurt, boter, kwark, roomkaas en niet te vergeten: ijs. Deze zijn zeer schadelijk voor de longen, omdat deze snel slijm creëren en toevoegen om door de longen te worden afgevoerd. Het enige wat een zuivelproduct is dat misschien semi-acceptabel is, is kaas, omdat het gefermenteerd is en omdat het de minste slijmvorming geeft. Het is de meest yange zuivel, het meest compact, meer in evenwicht, als het niet te zout en te hard is.

Simpele suikers
In ieder geval zijn de volgende schadelijke voedingsmiddelen de simpele suikers, zoals bijvoorbeeld maïsstroop met een hoog protontype. Als we deze eenvoudige suikers eten verwerkt het lichaam die suikers zeer snel en elk overschot kan niet onmiddellijk worden gebruikt en dan wordt de energie omgezet in vetten. Deze vette essenties zijn wat we slijm noemen en dat slaat bijna de longen over en gaat naar de sinussen. Dit gebeurt door suiker te eten of alcohol te drinken (alcohol bevat enkelvoudige suikers). Dus frisdrank en alcohol is absoluut een probleem voor de gezondheid van de longen.

Koud eten of drinken
Liever niets eten dat koud is of uit je koelkast, maar het op kamertemperatuur laten komen of opwarmen. Als je ijskoud eten inslikt, veroorzaakt de kou een niet-gevoelde rilling door de slokdarm en raakt het de longen aan terwijl het naar beneden gaat naar de maag.

Volgens de Oosterse geneeskunde is de maag een van onze belangrijkste bronnen van warmteproductie. De maag kookt het voedsel als het ware. Wanneer je daar ijskoud voedsel of drinken in doet, reageert het automatisch door meer warmte te creëren en het blijft deze warmte creëren. Deze warmte kan nergens heen, behalve naar omhoog, want warmte stijgt. Het gaat naar de longen of de rest van het ademhalingssysteem of naar het hoofd. Dus het is echt oppassen voor koude dranken en vooral ijskoud en koud eten.

Wanneer je de lijsten vergelijkt zou je zeggen dat hetgeen de longen schaadt meer yin is en hetgeen de dikke darm schaadt meer yang. Het is algemeen bekend dat darmkanker of endeldarmkanker om precies te zijn,  een correlatie heeft met het eten van veel vlees. Deze voedingsmiddelen belasten of vertragen de dikke darm.

In de Oosterse geneeskunde zou er, voor een goede gezondheid, maar één stoelgang moeten zijn en dat moet ’s ochtends gebeuren. Als je er soms twee hebt is dat prima. Als je meer dan twee, drie, vier of vijf keer per dag voedsel ontlast, gaat het veel te snel door het hele spijsverteringskanaal en krijg je niet veel profijt van het voedsel dat je eet. De oorzaak kan kunnen een longproblemen zijn dat de darmen verstoort. De oorzaak van het orgaan waar het probleem zit kan ergens anders zijn.

Vervolgens is er voedsel dat de longen ten goede kan komen.
Algemeen gezond eten is granen, groenten, bonen, zaden en noten, voedsel, goede vloeistoffen en het juiste gebruik van koken en zout en een kleine hoeveelheid dierlijk voedsel voor degenen die daar behoefte aan hebben.

Voedsel dat de longen ten goede komt

 • 1) Granen: (bij ziekte, zachte granen / stoofschotels zijn het beste)
  • Rijst (korte, middellange, lange korrel, basmati, zoete bruine rijst); haver
  • Bij een slechte eetlust dan zachte gierst
 • 2) Groenten: Koolfamilie, uienfamilie, groene bladgroenten, waterkers, rapen, radijs, prei, lente-uitjes
  • Gefermenteerd voedsel (bijv. Zuurkool, natto)
 • 3) Bonen / vegetarische eiwitten: Witgekleurde bonen, linzen, bonen met zwarte ogen, Tofu (gekookt)
 • 4) Zaden en noten: Amandelen, chiazaden, pijnboompitten, zonnebloempitten, walnoten
 • 5) Zeewier:Wakame, nori, agar-agar (zeegelatine)
 • 6) Fruit: Appel, peer, kers, druif, banaan, abrikoos
 • 7) Dierlijk voedsel: Vis (geen schaaldieren)

De klassieke granen voor de longen zoals je op onze lijst met de vijf transformaties zag, zijn rijst en haver. Alle vormen van rijst, zoals korte, middellange, lange, zoete en basmatikorrels. Als iemand ziek is, kunnen de granen heel zacht gekookt als een stoofpot Als je een slechte eetlust hebt, kun je zachte gierst maken, want die eetlust wordt verstoord of beïnvloed door maag en alvleesklier. Het graan voor de maag en alvleesklier, het aardelement, is gierst.

Sommige groenten speciaal voor de longen zijn enkele naar boven groeiende groenten, waaronder de koolfamilie. Uien zijn hier genoemd, omdat ze energetisch nog een opgaande groei hebben zoals lente-ui en prei. Rapen hebben een speciale affiniteit met longen in de Chinese geneeskunde, zelfs als ze niet naar boven groeien en radijsjes ook.

Gefermenteerd voedsel is zuurkool, augurken en natto. Natto komt van sojabonen. Deze zijn zeer gunstig voor de spijsvertering. Hoe beter de eliminatie, hoe beter de longen functioneren.

Witte bonen zijn goed, omdat de witte kleur het metaal element is, maar ook linzen, erwten met zwarte bonen en tofu versterken de longen.

Dan zaden en noten. Walnoten worden ook in de oosterse geneeskunde gecategoriseerd als gunstig voor de nieren, dus dat is een soort omweg naar de longen en de nieren.

Zeewier is belangrijk voor de longen, met name wakame en nori. Agar-agar is vooral goed voor de dikke darm, dus als er constipatie is kan dat helpen.

Bij fruit zijn bananen genoemd, deze groeien niet in ons klimaat, ze worden alleen gebruikt als een medicinale voeding voor de longen. Wat Oosterse geneeskunde over bananen zegt, is dat als je ze eet voor een maaltijd het constipatie zal veroorzaken en als je ze eet na een maaltijd het zal helpen bij obstipatie. Daar kun je mee experimenteren.

Wat betreft dierlijke voeding wel vis maar geen schaaldieren.

VERMIJDEN: knoflook, kruiden, gember, geroosterd voedsel, alcohol, vlees.

Voedsel dat de longen ten goede komt
Levensmiddelen om de longwarmte af te koelen / kalmeren (in kleine hoeveelheden gebruiken als geneesmiddel)

 • 1) Groenten sappen.Sap met gelijke hoeveelheden van: wortel, radijs, selderij, biet. Als je zoeter wilt, voeg dan een beetje appel toe,, 2-4 x / dag drinken, (60-90 gram)
 • 2) Bonen / plantaardige eiwitten: Lima, kikkererwten (humus), tofu
 • 3) Granen: Rijst, maïs, haver
 • 4) Zeewier Wakame, nori, agar-agar (zeegelatine) maakt Kanten (voeg kuzu toe)
 • 5) Fruit peren,appels, druiven, citrusvruchten

Als het hele lichaam warm is: rauwe tomaten, bamboe toevoegen

Een longinfectie is een ontsteking, dat betekent dat het warmte gaat veroorzaken. Ten eerste kunnen we voedsel vermijden dat snel kan opwarmen, zoals knoflook, kruiden, gember, geroosterde groenten, alcohol en vlees. Dit zijn allemaal erge warmte producerende voedingsmiddelen.

Ten tweede raadt hij een groentesap aan. Met name als het koortsig is, griep en het brandt als je hoest, er is wat slijm en verlies van eetlust. Een beroemde sapcombinatie, ongeveer 100 jaar geleden gemaakt door een Duitse arts, genaamd Bryce is het volgende: wortel, radijs, selderij en biet in gelijke verhoudingen uitpersen. Als je het zoeter wilt maken, kun je er wat appel in doen.
Dit is medicinaal. Als dagelijkse methode is het af te raden om een heel glas in één keer te drinken. Sommige mensen drinken bijvoorbeeld een heel glas ’s ochtends, 225 gram van dat groentesap. Dit is belastend en verzwakkend voor maag en alvleesklier, het is te veel kou en te veel een shock voor de maag en alvleesklier. Het heeft de voorkeur dat deze niet koud zijn en dat je maar 50 of 80 gram drinkt van die 225 gram die je maakt en je het ’s ochtends, tijdens de lunch en tijdens het avondeten drinkt. Op die manier heb je er een medicijn van gemaakt..

Een ander soort voedsel dat kan helpen zijn bonen, limabonen, kikkererwten, tofu, dit zijn de meer zogenaamde yin-bonen en ze verkoelen en kalmeren de longwarmte. Granen, zoals rijst en haver, zijn ook meer yin. ook maïs is toegevoegd, een ander yin en dat betekent dat het een verkoelend effect op de longen kan hebben.

Bij het fruit heeft Michael citrusfruit toegevoegd als medicijn om af te koelen. Hier niet teveel ervan nemen.

Als het hele lichaam heet is, is de koorts ook meestal heet, maar als het hele lichaam heet aanvoelt tot aan de tenen, is dat een extremere vorm van koorts, dan zijn volgens Chinese geneeskunde rauwe tomaten en bamboe erg verkoelend. Je kunt de bamboe in oosterse winkels in blikjes krijgen.

Speciaal voedsel
Oosterse medicijnen

 • 1) Kuzu
 • 2) Umeboshi
 • 3) Miso
 • 4) Shitake, maitake, reishi, chaga-paddenstoelen
 • 5) Cordyceps (schimmels)

Kuzu is de wortel van de Kuzu-plant in de bergen van Japan en met de hand geplukt en het zetmeel is eruit gekomen. Het zetmeel gebruik je om iets te binden, Het is zeer geneeskrachtig voor de maag en de darmen en het is erg rustgevend.

Umeboshi is een gezouten pruim, verwant aan de abrikozenfamilie en is zout, zuur, zoet, dus het is een mooie combinatie van smaken. Het het geeft een anti-zuur effect, het voelt erg goed als je maagzuur hebt. Het is erg zout, je eet ze niet zoals je wat droog fruit eet, je gebruikt een beetje als je zoutbron.
Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen, je kunt miso-soep maken.

Paddenstoelen hebben een extra effect op ons immuunsysteem en ten zeerste aan te bevelen om een van deze soorten regelmatig te gebruiken. Er is shitake, maitake, reishi en chaga. Chaga heeft de laatste tijd veel bekendheid gekregen vóór het corona-virus voor eigenschappen tegen kanker, maar het heeft ook veel meer bekendheid gekregen samen met cordyceps, Wat een leuke variant is die groeit in het oosten en in het zuiden Oost-Azië, in Tibet en Nepal. Dat kan in pilvorm, ik denk dat het nu heel medicinaal kan zijn.

Kookstijlen

 • 1) Bakken
 • 2) Koken
 • 3) Stomen
 • 4) Snel koken (behalve als er koorts is)

Geest & Emoties
Verdriet werd verdriet genoemd als een van de emoties met longen. Verdriet is een natuurlijke emotie. Verdriet wordt schadelijk voor de longen als we er niet vrij van kunnen zijn, het niet kunnen loslaten. Bedroefd zijn en verdriet verwonden ons en verzwakken onze kracht op lange termijn. We kunnen optimisme en geduld ontwikkelen.

Belangrijk is dat je met je adem je beleving van situaties in het heden kunt veranderen. Als je het niet leuk vindt waar je bent, misschien heb je collega’s en vind je die persoon niet leuk, dan verander je misschien van ademhaling omdat je niet bij die persoon wilt zijn. Door de ander te accepteren waar je ook bent, behoud je je manier van ademen; Ademen maakt deel uit van wie we zijn.

Voor deze en andere webinars: www.macrostudies.com
Dit artikel verscheen eerst in Macro’drome 130, zomer 2020