Anale jeuk en -parasieten

Genezen? Ja natuurlijk

Door Jan Box

Anale jeuk en –parasieten

‘Wij ontmoeten in ons leven nauwelijks macrobioten, maar voelen ons meteen verbonden met de schrijvers en de inhoud van macro’ drome. Met onze zeventig jaar voelen we dat het grootse deel van onze gezondheid te danken is aan deze leefwijze.
Een vraag voor de rubriek is de volgende: Hoe zou het komen dat ik het gevoel krijg dat ik wormpes ontwikkel, wanneer ik rozijnen en ook krenten na grondig wassen gebruik in toetjes of gebak?
Ik zie ze niet, maar er ontstaat wel een jeuk die ik  van vroeger herken als wormpjes.
We gebruiken daarom geen krenten en rozijnen meer, maar bij bezoekjes waar de gastvrouw iets bereid heeft waar die in zitten, laten we het gerecht niet staan. Om van het gevoel af te komen zet ik soms een klisma. Ik ben benieuwd of er een antwoord op is.

Jeuk is een heel algemeen symptoom dat veel oorzaken heeft, maar doorgaans onschuldig is. Dat is ook zo voor anusjeuk. Anuswormen of andere darmparasieten zijn maar een paar van de mogelijke oorzaken. Het is niet omdat de jeuk u aan vroegere problemen doet denken, dat dit ook het geval is. Om dat zeker te weten zou u een afschraapsel van de anus moeten nemen en dat zelf onder een microscoop bekijken of door een huisarts laten bekijken. De anusmaden (oxyuren) zijn dan als witte stipjes zichtbaar.
De jeuk kan ook ontstaan door krenten, rozijnen, omdat die geconcentreerde druiven zijn en dus jin. Door te drogen worden ze een ietsje janger. Jin wordt door het lichaam naar de buitenkant afgevoerd, waardoor de huidjeuk of huidirritatie kan ontstaan. Maar doordat er ook een beetje jang in zit, wordt het naar een jange plaats, beneden en achter, geëlimineerd.
Het is eveneens mogelijk dat het een combinatie van beide oorzaken is omdat er in gedroogde vruchten soms eitjes van insecten of wormen kunnen zitten die zich in het spijsverteringskanaal kunnen ontwikkelen en als maden of larfjes er weer uit willen.

Wat kunt u er aan doen?
Als het alleen maar jeuk is, krenten, rozijnen en andere gedroogde vruchten vermijden, ook geconcentreerde zoet zoals stroop, moutstropen of amasake achterwege laten of minder vaak gebruiken. Ook vers fruit kunt u een tijdje laten. Uitwendig zou u na elke ontlasting de anus met alkalivrije zeep moeten wassen, afspoelen, drogen en daarna een beetje talkpoeder aanbrengen.
Zijn het alleen parasieten, dan kunt u een week dieet 7 (alleen maar volle granen) proberen, en als drank 3 à 4 kopjes umesjoban per dag drinken. Die thee bestaat uit driejarenthree, een umebosji,
en enkele druppels sojasaus.
Heb je meer dorst, dan mag u ook water of muthee drinken. Een probaat middel tegen wormen is boerenwormkruid dat van juli tot oktober in bloei staat. Een theelepel van de bloemknopjes op 1 kopje warm water 15’ laten trekken. Neem hier twee keer een kopje van voor de maaltijd.
Mocht dit niet afdoende zijn, dan is een anus- en stoelgangonderzoek via de huisarts aangewezen. Die zal u dan een regulier wormdrijvend medicijn voorschrijven.
Is het een combinatie van de twee oorzaken, dan kunt u de twee werkwijzen combineren.
Een klysma lijkt me niet zo ’n goed idee. Het kan wel helpen om de wormen te verdrijven, maar zal de irritatie van de anus verergeren.

Wat meer informatie
Anale jeuk is zelden ernstig, maar kan erg vervelend zijn omdat het genant is en makkelijk terugkomt. De jeuk lokt een krabreflex uit, maar daardoor ontstaat er net een irritatie die door de  bacteriën en de zuren in de stoelgang makkelijk ontsteekt. Zo kan een vicieuse cirkel ontstaan die van kwaad naar erger gaat. Als de irritatie lang duurt of hevig wordt, kan het in contacteczeem overgaan.
Bij oudere mensen kan de jeuk erger zijn omdat hun huid droger, dunner, minder soepel en gevoeliger wordt voor irritatie.

Enkele veel voorkomende oorzaken van anusjeuk zijn:
* Schurend toiletpapier. Sommige mensen gebruiken te grof toiletpapier dat irritatie of infectie
veroorzaakt.
* Te weinig anale hygiëne.
* Te veel reinigen met alkalische zeep of andere toiletartikelen met chemicaliën (douchegel, badschuim, bodylotion,…)
* Ondergoed dat synthetisch is, te nauw sluit of gewassen is met een irriterend wasproduct.
* Diarree en slijmerige stoelgang.
* Kleine kloofjes in de anus die ontstaan door hard persen bij constipatie. Hierin kunnen restjes stoelgang achterblijven die ontsteken.
* Beharing rond de anus waarin restjes ontlasting blijven hangen. De zuren uit de ontlasting kunnen de huid aantasten, wat dan weer tot bacteriële ontsteking en eczeem kan leiden.
* Overgewicht en/of veel zitten waardoor de anus constant vochtig en ingesloten is en zuren van zweet en ontlastingrestjes irritatie en ontsteking teweeg brengen.
* Overmatig zweten, wat irritatie en onsteking in alle huidplooien kan veroorzaken. Hieruit kunnen zich dan weer eczeem of schimmelinfecties ontwikkelen.
* Aambeien, zowel in de endeldarm als uitpuilende, kunnen jeuk uitlokken.
* Algemene bacteriële, virale en schimmelinfecties die zich tot in het anale slijmvlies uitbreiden.
* Voeding die de darmen en de anus irriteert:
– Scherpe tropische specerijen en smaakmakers zoals alle gember, soorten peper, paprika, kerry, sambal oelek, pillipilli. Ook overmatig gebruik van inheemse smaakmakers zoals mierikswortel of mosterd.
– Pikante groenten: daikon, radijs, ui, knoflook.
– Overmatig gebruik van zure smaakmakers: citroen en alle soorten azijn.
– Zure groenten zoals spinazie en zuring en tafelzuur op basis van azijn.
– Zure vruchten: citrusfruit, krieken, zure bessen en groene appels of sap of smoothie ervan.
– Subtropische en tropische vruchten en de smoothies of sappen ervan.
– Suiker en gerechten gezoet met suiker, jam, stroop.
– Gedroogde vruchten: krenten, rozijnen, abrikozen en voorral tropische gedroogde vruchten zoals dadels en vijgen.
– Frisdranken en water met koolzuur (bruiswater).
– Alcoholische dranken.
– Alle zuurvormend extreem voedsel (meestal gecombineerd in fast-food en restaurantmenu’s)
12. Psychische belasting en emotionele spanning. De jeuk is dan niet beperkt tot de anus.
13. Anusmaden.

 

Afbeelding:
anusmaden:
1. Vers gelegd eitje,
2.larf in het ei,
3. Volwassen aarsmaden (vergroot)

Anuswormen
Jeuk aan de anus kan ook wijzen op worminfecties. In onze klimaatzone kunnen die afkomstig zijn van rondwormen, spoelwormen, zweepwormen en lintwormen, maar meestal zijn het de eerste twee. Rondwormen (enterobius vermicularis) komen in het lichaam doordat eitjes via de hand in de mond terechtkomen of via beddegoed of opwarrelend stof in de slaapkamer. Het eitje ontwikkelt zich in de ingewanden tot een volwassen worm van een halve centimeter, wat gepaard gaat met het afscheiden van stofwisselingsgiften die via het bloed overal in het lichaam te voorschijn kunnen komen. Dat op zich kan de weerstand verzwakken, wat de wormen natuurlijk goed uit komt. De volwassen wormen verzamelen zich in de endeldarm. ‘s Nachts kruipen de vrouwelijke wormen door de anus naar buiten om in de omgeving hun eitjes te leggen, omdat die zuurstof nodig hebben. Dat gebeurt meestal ’s nachts omdat de sluitspier van de anus dan meer ontspannen is. Daar evolueren ze tot aarsmaden (oxyuren). Dat veroorzaakt jeuk in het anale gebied die zich bij vrouwen tot aan de vulva kan uitbreiden. De jeuk is vooral ’s nachts hevig, omdat de maden dan naar buiten komen,  hetgeen onbewust krabben uitlokt. In de ontlasting kunnen de maden als witte streepjes van ongeveer een halve centimeter te zien zijn.

Oplossingen bij anusjeuk

Algemeen
Al de boven aangehaalde oorzaken vermijden:
* Gebruik extrazacht toiletpapier. Was na elke stoelgang de anus met alkalivrije zeep, spoel goed af en droog goed en breng daarna wat talkpoeder aan.
* Gebruik geen toiletartikelen met chemicaliën, maar met natuurlijke, niet-irriterende stoffen.
* Draag ruimsluitend katoenen ondergoed en was het met alkalivrij waspoeder.
* Verbeter de stoelgang. Bij diarree door fruit, fruitsap en smoothies, olierijke producten en bereidingen  te vermijden. Bij slijmerige ontlasting: lichte zuivel en olierijke producten en bereidingen. Bij constipatie: minder zout en zoute producten, gebakken en droge voedingsmiddelen; meer volle granen en licht gekookte groenten en een algemeen lichte kookstijl.
De normale stoelgang zal ook de anale kloofjes en aambeien verminderen of genezen.
Lukt dat niet na een paar maanden, laat de ontlasting dan onderzoeken door je huisarts of darmspecialist en bespreek de mogelijke oplossingen.
* Haal het teveel aan haar rond de anus weg of laat het permanent verwijderen.
* Verminder het gewicht door voeding en beweging. Zie richtlijnen van Nederlandse en Belgische voedingsvoorlichtingsinstanties. Ga om het half uur even staan en wissel zittend, staand en lopend werk af.
*  Voorkom te veel zweten door alleen te drinken als je dorst hebt en net genoeg om je dorst te lessen. Drink alleen meer als je veel inspanning hebt gedaan, bij warm weer en in droge ruimtes. Drink geen van bovenstaande dranken en ook geen koffie. Verbeter de nierconditie met behulp van voeding en kruidenthees, do-in- en shiatsumassage, en nierversterkende oefeningen.
* laat slijmvliesinfecties regulier-medisch nakijken en bespreek de mogelijke therapieën met je huisarts.
* Vermijd alle bovenstaande ongunstige dranken en voedingsmiddelen.
* Een warme douche voor het naar bed gaan kan de nachtelijke jeuk verlichten.

Regulier medisch:
* Onderzoek van de anus. Eventueel verder onderzoek van de endeldarm door specialist.
*
Bovenstaande hygiënemaatregelen.
* Eenvoudige verkoelende zalf zoals Levomenthol, Calamine en Carbomeergel.
Bij hevige jeuk zalf of crème op basis van  bijnierschorshormoon (corticosteroïden) (maximaal 2 weken) en antihistaminicum ( levocetirizine, clemastine, fexofenadine, hydroxyzine, desloratidine, mizolastine).
Antihystaminicum om de huidafweerreactie (dikker en rood worden) tegen te gaan. Eventueel ook inwendig met antipruriginosa.
Om pijn in de aarsstreek te verminderen: lokaal verdovende middelen (anaesthetica zoals bamipine, lidocaïne en pramocaïne).

Naturopathisch
* Bovenstaande hygiëne- en voedingsmaatregelen.
* Neem een keer per dag een warmwater- of wisselzitbad (koud eindigen).
Leg een de volgende pleisters op de anus:
° een dun plakje of wat geraspte rauwe aardappel
° een papje van maïs- of havermeel of zemelen en water
° een papje van klei of leem
° een zakje van varenwortelpoeder
Breng tweemaal daags goudsbloem- (calendula), hamamelis- of tijmzalf, tarwekiem-, hazelnoot- of sintjanskruidolie aan.
* Eet vlees- en zoutloos, drink geen alcohol. Eet havermoutpap met drie druppels lavendelolie.
Neem extra vitamine B, C en D, calcium, silicium en zink om de (huid)weerstand te versterken.
* Inwendig: Meng 100g gelijke delen van geitenbaard (moerasspirea, duizendblad, sintjanskruid, valkruid, eucalyptus  met een kwart liter water, laat een kwartier op een laag vuur opkoken en daarna een kwartier trekken. Filter de thee en neem over de dag verspreid er telkens en slok van.
* Huidjeuk kan wijzen op een slechte werking van de lever of de nieren. Een zuiveringskuur kan de conditie van die organen helpen verbeteren.

Homeopatisch
Een klinisch homeopaat zal afhankelijk van de klachten en omstandigheden een van de volgende middelen in lage verdunning voorschrijven : graphites D3-15, ignatia D6, calcarea carbonica D6, arsenicum D4- D30 of agraricus D3, dolichos prurens D3.(D= decimale, 1D = 1x 10 keer verdund= 1/10 stof + 9/10 alcohol, 2D= 1/10 van de vorige verdunning en 9/10 alcohol. etc. Bij korrels wordt de oplssing over melksuiker verneveld.).
Een klassiek homeopaat zal naargelang jouw specifieke klachten en jouw persoonlijkheid een of meer van volgende middelen in hoge verdunning voorschrijven:
Bij irritatie: rhus toxicodendron 9CH, urtica urens 4CH, chamomilla 7CH: twee tot vijf korrels 1 maal daags
Bij eczeem: graphites 5 CH, nitricum acidum 7CH of berberis 4CH : idem
(CH= centicimale van Hahnemann. 1 CH is 1% van de stof en 99% alcohol, 2 CH is 1% van de vorige verdunning en 99% alcohol, etc.)

Macrobiotisch
* Bovenstaande hygiëne- en voedingsmaatregelen.
* Meer centraal dieet met uitschakeling van extremen, waardoor de stoelgang en de huivochtigheid normaliseert.
* Uitwendig: bij irritatie en jeuk:  Over dag: na wassen en drogen van de anus rijstzemelen- of tarwezemelenolie op de anus smeren. s’ Nachts: een papje van rijst-of tarwezemelen  of boekweitmeel en water als pleister aanbrengen.
Oplossingen bij jeuk door anuswormen

Algemeen
* Voldoende handhygiëne. Na werken met planten  of aarde de nagels borstelen om besmetting via handen en mond te voorkomen.
* Een katoenen broekje onder de nachtkleding in bed dragen. Elke dag verschonen.
Elke dag de lakens verschonen en de slaapkamervloer stofzuigen of, als het kan, met een vochtige dweil.

Regulier medisch:
* Bovenstaande maatregelen
* Onderzoek van de anus en microscopische observatie van uitstrijkje van de anushuid.
Eventueel bijkomend endeldarm en stoelgangonderzoek door darmspecialist.
* Voorschrijving van een kuur met een wormdrijvend geneesmiddel (Mebendazol, Vermox).

boerenwormkruid

Naturopatisch
* Bovenstaande maatregelen. Vermijd roken, dat vermindert de bloedsomloop in het onderlichaam.
* Breng een paar druppels ricinusolie aan.
* Voeding: Eet driekeer per dag een eetlepel geraspte wortel en anijszaad. Kauw drie keer per dag een handvol rauwe pompoenpitten op. Eet een rauwe ui of een half knoflookteentje per dag behalve als de irritatie van de anus te ver gevorderd is. Gebruik tijm, postelein, lavas (maggikruid), venkelzaad, komijn (karwij), anijs (pimpinella) als keukenkruid.
* Drink een keer per dag een glas water waarin een koffielepel Engels zout is opgelost.
* Drink  drie maal daags een kopje van een of meer van de volgende kruidenthees voor de maaltijd:
alsem, pepermunt, anijszaad, boerenwormkruid, kamille, heermoes (akkerpaardenstaart).
* Vast een week. Drink tegelijk een van de thees.

Homeopatisch
Klinisch homeopatisch: Natrium muriaticum D4-6 of cuprum sulfuricum D4, 50 korrels of 15 druppels voor elke maaltijd.
Klassiek homeopatisch:  sulphur 200CH 1 dosis eenmalig.

TCG
De TCG zal de symptomen verbinden met onevenwicht in de vijf transformaties van jin naar jang en de bijhorende organen. De volgende voedingsmiddelen verdrijven wormen en verbeteren de onderliggende conditie:
kikkererwten (nieren), prei ( Verhoogt de jangenergie van de nieren, ontsmet), wortelen (Verhogen de chi van de milt, verbeteren de bloeddoorstroming in de onderbuik.), kolen (Zuiveren de darmen.), pompoen (Verspreidt vocht, ontgift, verlicht pijn), venkel (Verwarmt de nieren, harmoniseert de chi), ui ( Vochtdrijvend, ontsmettend), waterkers (Versterkt afweer, voert hitte af, drijft vocht.), dragon (Verbetert de chi-doorstroming.), bieslook (Idem en ontsmet), knoflook (Heft stagnatie van bloed en energie op, ontsmet, sterk wormdrijvend.)

bijvoet

Macrobiotiek
* Bovenvermelde maatregelen voor huid en wormen. Maar bij infecties zijn er niet alleen fouten in de hygiëne gemaakt. Wormen, net als schimmels, bacteriën of virussen, kunnen zich niet in het lichaam ontwikkelen als de omgeving hen geen voeding en bescherming verschaft. Als de bloed- en
celkwaliteit evenwichtig is, zullen zij ons niet lekker vinden en zal ons afweersysteem ons helpen om ze uit te schakelen. Alleen als we dood zijn mogen ze ons opruimen. Als we wormen hebben, verkeren we dus van binnen voortijdig enigszins in staat van ontbinding.
Een evenwichtige bloed- en celkwaliteit kan alleen verkregen worden door een voeding die ook evenwichtig is en door voldoende beweging.
* Normaal kunnen goed werkende darmen parasieten uitschakelen. Worminfecties wijzen dus op onevenwicht in de darmen die een milieu scheppen waarin wormen kunnen gedijen. Ook het afweersysteem in de darmen is dan niet optimaal.
Jeuk is een normaal signaal van het lichaam dat ons wijst op een aan de gang zijnde eliminatie via de huid. Door te krabben helpen we het lichaam om de dode huidcellen, ballaststoffen en gifstoffen af te voeren. De huid is een zuiveringsorgaan dat de taak van andere zuiveringsorganen zoals nieren, lever en milt overneemt als die onvoldoende werken of overbelast zijn.
Als de jeuk over het hele lichaam voorkomt, kan dat dan ook aangeven dat de milt en het lymfesysteem uit evenwicht zijn en de lymfekwaliteit verminderd is. De lever kan ook vervuild zijn.
In dat geval komen er rode strepen en kleine blaartjes of bultjes te voorschijn waar je gekrabd hebt.
Als jeuk meer plaatselijk voorkomt, wijst dat op onevenwicht in een inwendig orgaan in die zone:
bijvoorbeeld op de rug bij nierproblemen. Omdat lichaamsopeningen in normale omstandigheden al dienen om stoffen te elimineren is de opening zelf of de omgeving ervan een interessante plek voor het lichaam om op een vlugge manier ballast- en gifstoffen kwijt te raken. Een anusjeuk wijst dus op onevenwicht in de darmen, en met name in de endeldarm, al dan niet samengaand met worminfecties. Maar het kan ook een teken zijn van een meer algemene belasting van het spijsverteringsstelsel of een algeheel onevenwichtige conditie.

boekweit gierst quinoa gerst

* Centraal dieet met granen, peulvruchten, groenten, zeegroenten, zaden en misosoep.
Granen mogen de helft of meer van het dagelijkse menu uitmaken. De nadruk mag meer op jange granen zoals gierst, boekweit, quinoa en geroosterde rijst gelegd worden. Gerst en vooral wilde gerst (hato mugi) kan op de darmconditie helpen verbeteren. Bij de peulvruchten: azoekibonen.
Bij de groenten mogen kliswortel en wortel geregeld gegeten worden; evenals geblancheerde waterkers, witloof en ruccola. Wilde groenten zoals brandnetel en klein hoefblad kunnen goede diensten bewijzen. Zaden mogen lichtjes geroosterd. De misosoep mag pittig van smaak zijn.
Drink geregeld diejarenthee en muthee. Voeg een umebosji bij de groentenbereiding. Gebruik een beetje meer zout en shoyu dan anders.
Naast bovenvermelde te vermijden voedingsmiddelen kunnen ook tijdelijk weggelaten worden:
vis, meelspijzen, brood, vlokkenpap, bereidingen met veel gemengde ingrediënten. Ook olie en zoetmiddel kan het best gemeden worden tot de conditie verbeterd is. Verminder de hoeveelheid voedsel.
* Om wormen vlug kwijt te raken zijn volgende middelen heel afdoend:
° Dieet 7:  Eet een week alleen volle granen en kauw elke hap 50 keer of meer.
° Rauwe rijst: Eet een handvol ongekookte volle rijst als ontbijt  (kauw elke hap zo lang mogelijk) en eet de andere maaltijden gewoon. Doe dat een week lang.
* Bijvoetmochi: Snij het in kleine dobbelstenen en bak ze in de oven. Eet ze met soep of groenten.
° Pompoenpitten: Neem elke ochtend een handvol rauwe pompoenpitten en kauw ze heel goed.
° Kliswortelzaad: Neem een eetlepel van rauwe rauw kliswortelzaad en idem.
° Combinatie van rauwe rijst (1 handvol), pompoenpitten (1/2 handvol), rauwe ui of bosui (een handvol) of knoflook (1 koffielepel). Eet dit nuchter drie dagen na elkaar, pauzeer tien dagen en herhaal daarna nog eens drie dagen.
° tempura van chrysantblad
* Drink een kopje van een van de volgende thees op de nuchtere maag en nog een voor het slapen gaan:
° Umeshoban ( thee van ume, shoyu en bancha) : gooi een koffielepel driejarentheetwijgjes in een pannetje en rooster lichtjes, breng aan de kook met een paar kopjes water en een umebosi-pruim; voeg op het eind enkele druppels sojasaus toe.
° Bijvoetthee: neem een of twee bijvoetbladeren (gedroogde zijn goed, maar verse zijn beter) en kook ze een kwartier in vijf keer zoveel water. Voeg op het eind een snufje zout toe.
° chrysantenbladthee: neem drie verse bladeren van een chrysant en kook 15 minuten met een kop water.
* uitwendig:
° zitbad van aftreksel van boerenwormkruid en/ of bijvoet of varen. Niet te warm en erna goed drogen. Breng erna wat rijstzemelen- of tarwezemelenolie aan (overdag) of talkpoeder (’s nachts). 30’ eenmaal daags. Niet als de ontsteking te rood of te gezwollen en pijnlijk is.
Dan liever een pleister van koude leem of klei. (Zie hoger.)

Macrobiotische diagnose
Anusmaden en darmparasieten in het algemeen kunnen we aan de volgende reeks diagnosepunten herkennen, ook voor ze in de endeldarm of anus aantoonbaar zijn of anusjeuk veroorzaken:
– Onsamenhangende, slijmerige of zuurruikende stoelgang of diarree. Witte stippen in de uitwerpselen. Naar rottend vlees of rotte eieren of ontbindende vis ruikende ontlasting.
– Mondgeur en riekend darmgas.
– Barstjes op de tong en vooral op de tongpunt.
– Velletjes en vouwtjes op de onderlip.
– Rode verkleuring in het midden onder de onderlip.
– Rode zwelling midden op de rand van de onderlip.
– Roze waas rond de mond en tussen onderlip en kin.
– Zachte wallen onder de ogen met blauwe of roze rand boven het jukbeen.
– Klamme en plakkerige handen.
– Broze vingernagels die naar omhoog krullen en afbrokkelen of scheuren. Vooral op de wijsvinger.
– Kloofjes op de top van de wijsvinger.
– Blauwe of grauwe vlekken op de onderkant van het witte deel van het horenvlies van het oog (sclera).
– Gespleten haaruiteinden, vet haar, jeuk op het hoofd en roos.Vooral bij de kruin.
– Schilferige en/of plakkerige huid.
– Sterk riekend zweet.
– Psychische prikkelbaarheid, vermoeidheid en verward denken.