Osteoporose bij ervaren macrobioten

Om mijn ideeën over dit probleem weer te geven, geloof ik dat het nuttig zou zijn om mijn begrip van de macrobiotische kijk op osteoporose uit te leggen.

Osteoporose wordt normaal gezien als een ziekte van de botten. Elke ziekte, gezien vanuit een breder perspectief (macrobiotisch) is nooit een ziekte van alleen maar een deel van het lichaam. Alle organen en systemen zijn betrokken. Dit speelt in het bijzonder als het gaat om een groot deel van het lichaam, de botten.

Vanuit het standpunt van Aziatische geneeskunst zijn de botten, inclusief de ruggengraat, een belangrijke opslagplaats voor energie voor de hele body-mind. De botten zijn een onderdeel van het hele Nieren energiesysteem. Dit systeem is de batterij en de energieopslagplaats van de body-mind.

Als lichaam en geest overbelast, gestrest en/of ondervoed worden, onttrekt de body-mind uit de energie-bank die ligt in de nieren en bijnieren, geslachtsorganen, botten en in zekere mate alle vaste organen van het lichaam, energie. Als die stress of onevenwichtigheid te lang duurt, raakt de energie-bank leeg. Het eind resultaat is een vorm van onttakelende ziekte, waaronder een onttakeling van de botten, osteoporose.

Osteoporose is een ziekte die duidt op een onevenwichtigheid van het hele lichaam. De situatie zou erop duiden, volgens de bovengenoemde ideeën, dat lichaam en geest gedurende een lange periode geleden hebben onder een enorme hoeveelheid stress. Uiteindelijk raakte de energie-bank leeg en leden de botten.

Ik hoorde Michio Kushi osteoporose bespreken tijdens een gevorderde macrobiotische training cursus afgelopen zomer (2001). Zijn mening was dat iemand osteoporose ontwikkelt door het bloed zuurder te maken. Ons bloed moet alkalisch zijn. Als het bloed te zuur wordt, blijft het mineraal calcium te lang in het bloed en wordt uitgescheiden uit het lichaam.

Alkalisch bloed wordt onderhouden door gezond functionerende nieren, longen, lever en ingewanden. Als de zuurgraad van je eten en drinken hoger is dan het vermogen van je lichaam om het te hanteren, wordt het bloed zuur. Het calcium raakt verloren uit je lichaam. De gezondheid van deze organen is zeer kritisch voor het handhaven van alkalisch bloed. Extremen van Yin en Yang in het dieet, waaronder teveel suiker, vet, proteïnen, stimulantia als koffie en alcohol, en het overmatig gebruik van tomaten, groene en rode peper, spinazie en aubergine, zijn zuurder. Regelmatig gebruik hiervan kan leiden tot deze zuurheid.

Zuurheid is een deel van het beeld bij osteoporose. Het andere deel van het beeld is de algehele gezondheid van de persoon, die het resultaat is van de balans in dieet en levensstijl van de persoon. De macrobiotische manier van leven en eten verschaft de beste balans voor de gezondheid. Iemands toepassing van de macrobiotische levensstijl maakt al het verschil.

In mijn klassen heb ik les gegeven over osteoporose. Ik heb de volgende extra punten benadrukt over de oorzaak en genezing van osteoporose.

1. Overmatige inspanning creëert erg zuur bloed en belast het immuun systeem. Het immuun systeem is ook het reparatie en herbouw systeem van het lichaam. Tenzij iemand de stress van het systeem compenseert, kan een ernstig botverlies hiervan het gevolg zijn. Verhoogde hoeveelheden vet (koud geperste plantaardige oliën van goede kwaliteit, gekookte of geroosterde noten uit gematigde klimaten, en zaden- en notenpasta), extra proteïnen uit de noten en zaden, bonen, tempeh, seitan, en vis en meer mineralen (pickels en andere condimenten) zouden in een macrobiotisch dieet nodig zijn om de stress van het systeem te compenseren. Uiteraard zou de betrokkene kunnen overwegen of deze hoeveelheid inspanning gezond is voor hem.

2. Een rijke voeding van goede kwaliteit is belangrijk na de genezingsfase van een macrobiotische eetstijl. Noten, zaden, proteïnen van goede kwaliteit, matige hoeveelheden mochi, zuurdesem brood en noedels leveren dit.

3. Balans in iemands macrobiotisch dieet is belangrijk. Overmatige Yin in de vorm van suiker, stimulantia (koffie enz.) en alcohol zal iemands energiebank leegmaken. Na maanden of jaren van macrobiotisch eten zullen de meeste mensen gezond genoeg zijn om regelmatig enkele snoepjes en desserts van goede kwaliteit te eten, en matige hoeveelheden van licht alcoholische dranken (als ze verdragen worden). Sommigen kunnen bredere keuzes van tijd tot tijd overleven zonder schadelijke gevolgen. Als iemand teveel van dit eten en drinken gebruikt, zal het zijn energiebank rekening leeg maken. Dit noem ik het “Ik ben zo yang” syndroom dat kan leiden tot overcompensatie voor te zout of te beperkt eten.

Sommigen beperken hun dieet te lang. Dit uit zich in hun dieet in te veel graan eten (Het Kushi instituut leert meestal om twee keer de hoeveelheid groenten van graan te eten bij maaltijden), te veel zout, olie en pickels te eten en een gebrek aan afwisseling. Het matige incidentele gebruik van zure groenten, zoals tomaten en groene pepers en het gebruik van toetjes en fruit kan in sommige gevallen helpen spanning in de nieren te verminderen in zulke gevallen.

4. Overmatige stress kan het lichaam overbelasten. Iedereen heeft zijn eigen capaciteit om lichamelijke en geestelijke stress te hanteren. Lichamelijke en geestelijke rust en ontspanning zijn belangrijk om het immuun systeem in staat te stellen het lichaam te herstellen. Tijd uittrekken voor plezierige activiteiten, leuke hobby’s en tijd met vrienden en familie zijn belangrijke vormen van ontspanning. Yoga, chi gong en meditatie helpen de herstel functies van het lichaam te stimuleren.

5. Gematigde lichaamsoefening, vooral het bovengenoemde energie opbouwende type, versterkt het systeem en brengt het in balans. Tai Chi is een van de beste oefeningen voor de botten.

Voor mijn gevoel is balans de sleutel om osteoporose en andere degenererende ziekten te voorkomen en te genezen. Macrobiotiek is voor mij de praktijk van in balans brengen of het juiste midden te kiezen. In het lichaam uit deze balans zich in veel verschillende vormen. Een cruciale vorm is het opbouwen en afbreken van het lichaam. Een goede spijsverering, goede bloedsomloop, goede ontlasting en zenuwfunctie is de sleutel om het evenwicht te bewaren.

John Kozinski is macrobiotisch leraar in Becket, Massachutes, sinds 1976

Vertaling Kees Dutmer